2018. január 2., kedd

Miért nem akar a múmia sütni?

Most aztán fogalmad sincs, mi lesz ebből, igaz?

Nos, a L'art pour l'art társulat egy közismert és méltán sikeres karaktere, nevezetesen Besenyő István :) egy alkalommal kifejtette, hogy a ,,Gasztromúmia˝ azért nem főz, mert nem akar. Ezt tulajdonképpen tényként el is fogadhatjuk, mert ugye nem az számít, hogy mit mond valaki, hanem az, hogy ki mondja, Pista bátyánk pedig igen hiteles, így megkérdőjelezni felesleges :) 

Viszont arról nem tett említést, hogy hogyan viszonyul a múmia a sütéshez. Mivel igen izgatott ez a kérdés, gyorsan körbetelefonáltam pár múmiát, és arra jutottam, hogy a sikerélmény hiánya az, ami miatt nem sütnek. Két jelentős probléma az, mely meggátolja őket eme tevékenység végzésében:

A, vagy alul éget, felül nem süt a sütőjük, 
B, gyengén süt a sütőjük.

Megjegyzem, az általam ismert múmiák gázüzemű sütőt használnak, így erről lesz szó. 

Ha alul éget, felül nem süt 

a gázsütő, az tulajdonképpen egy logikus dolog. Ezellen védekezni igen egyszerű, szimplán el kell oszlatni a hőt a sütőtérben. Ehhez vagy a gyári- tepsihez megszólalásig hasonló- hőeloszlató lemezt használjuk (ezt amúgy új tűzhelyekhez adják is tartozékként), vagy egy hagyományos tepsit teszünk be a legalsó pozícióba, vagy tetőcserepet, samott lapot teszünk alulra. Ezek mindegyike azt fogja okozni, hogy csökken a hirtelen, erős felfelé áramló hő, ami a sütemény alját idő előtt elkezdi égetni. Ezeknek  a mennyiségét, elhelyezésüket ki kell tapasztalni, pár tepsi piskótát lehet, hogy rá kell áldozni :->

Másik opció, ha van ilyen rácsunka sütőben

akkor ezt betekerjük alufóliával, és úgy tesszük a legalsó pozícióba.

Ezen módszerek bármelyikével javulni fog illetve javulhat a sütemények minősége.

Az igazsághoz viszont az is hozzá tartozik, hogy a gázsütők használatához szükséges némi rutin, ugyanis szabályozhatóságuk elmarad elektromos társaikétól. (A szabályzás ezeknél úgy működik, mint a vízcsapnál: ha jobban kinyitod a csapot, több gázt enged át, nagyobb lesz a hőmérséklet, ha zárod a csapot, kevesebb lesz a gáz, csökken a hőmérséklet. A legnagyobb gond, hogy nincs visszacsatolás a valós és a beállított hőmérséklet között, ugyanakkor ez teszi megbízhatóvá- már úgy értem, hogy hosszú távon működőképessé- a sütőt és a tűzhelyet.) 

Függetlenül attól, hogy a te sütőd tekerőgombján számok vagy hőfokjelzések vannak, ezek csak hieroglifák :) . A gyártók maguk fel is szokták tüntetni a gépkönyvben, hogy +- 10- 15 C° különbség IS lehet  az elvi és a valós hőmérséklet között. Ez az egyik, amit ki kell tapasztalni neked, magadnak. 

A sütők kb 150C° és 300C° között állíthatók, viszont a szabályzásuk lomha- vagyis a sütőben mérhető hőmérséklet lassan változik a gomb tekerésére. Ez a másik dolog, amit csak a tapasztalás útján lehet kideríteni. Szóval lányom, ha nem sikerül tökéletesen a Rákóczi túrós, egyszer- kétszer ráfoghatod a sütőre :)

Ha gyengén süt a sütő

annak oka vagy a rossz beállítás, vagy pedig a kosz.

A képeken egy aktívan használt, Zanussi márkájú tűzhelyen mutatom be a témát meg a micsodát. Valószínű tehát, hogy nem minden ugyan olyan ennél, minta tiednél, de azért  nagyban hasonló. 

Amúgy itt hívom fel a figyelmet, hogy a gáz nem játék. Az elektromosság sem játék, sőt , egy csavarhúzóval is lehet embert ölni, arról nem is beszélve, hogy milyen súlyos sérüléseket okozhat egy szétrobbanó sarokcsiszoló korong, vagy egy fűkasza által kilőtt kavics, szóval kéretik kellő megfontoltsággal és odafigyeléssel, saját felelősségedre ügyködni!


 Ezen a nem túl informatív képen betekintést nyerhetünk a sütő belsejébe.


 Ennél a modellnél az ajtót le lehet venni, a két zsanéron lévő pöcköt felnyitva, majd az ajtót felcsukott állapotban felfelé emelve, majd kifelé húzva. Nem tudom, hogy mindegyik sütőnél van-e erre lehetőség, de szerelés szempontjából ez inkább csak kényelmi igény. 



 Itt lehet begyújtani a sütőégőt.


Jobbra maga az égő/ lángterelő látható, balra a takarólemez. Nálam simán kihúzható.


 Amit mutatok a halálos fegyverrel, az égésbiztosító. Ez egy biztonsági szerkezet melynek szerepe, hogy jelezze a tekerőgombnál lévő szelepnek, ég-e a gázláng. Ha nem ég -vagy ezt jelzi-, akkor a szelep lezár, és megakadályozza, hogy a készülék telenyomja a lakásod gázzal. Ha esetleg a sütőégő vagy a gázrózsa begyújtás után azonnal, vagy nagyon gyakran kialszik annak ellenére, hogy az égő rendben van, erre az alkatrészre lehet gyanakodni. Cseréje annyiban macerás, hogy hozzá kell férni a szabályzógomb mögötti szelephez, de ez most nem téma.


 Ez pedig egy fémlap, majd lentebb jobban fogod látni. Ezt egy csavarral rögzítették, ennek oldása után mozgatható. Az égő beállítására szolgál. 



A probléma itt most az, hogy bárhova tekerné a múmia a sütő gombját, a láng ekkora marad. Ezért sok sok óra kell, mire megsül  macaron. 



Ez a kép nem tudom, mit ábrázol :-P


Itt jobban látszanak a dolgok. Balra az alumínium csövön jön a gáz a tekerőgomb mögötti szeleptől, ami nem látszik a képen, mert egyrészt ötven centivel arrébb van, másrészt burkolat van előtte.


 Itt a csavar, ami rögzíti a lapot, amit fentebb említettem. Ehhez nem feltétlenül kell hozzányúlni- mivel elállítódni magától nem tud- , de én akarok. Annyit megjegyzek, ha a csavar csak forog, hiába tekered, lehet, hogy alul van anyája :)


 Ha sikerült meglazítani, akkor lehet tologatni, mint a játékautót. A tologatással lehet beállítani, hogy mennyi levegő jusson az égőhöz, ugyanis az égéshez kell oxigén is. Ahogy már mondtam, ehhez nem nagyon kell nyúlni, legalábbis addig biztosan nem, míg nem biztos, hogy minden más biztosan rendbe van. Ez a biztos :)


 Amihez viszont érdemes nyúlni, illetve érdemes ellenőrizni, az a fúvóka (düzni, vagy porlasztó). Ez a sütőégő elejénél lesz, így az égőfejet ki kell szerelni- legalábbis ennél a tűzhelynél.



 Kiszereléskor vigyázzunk az égésbiztosító csövére, sőt, ha magát az égőt is ki akarjuk takarítani, akkor ki is köthetjük- lentebb mutatom.


Itt is van, amit kerestünk, ő a fúvóka. Ennek szerepe, hogy megfelelő mennyiségű gázt juttasson az égőhöz, és hajlamos elkoszolódni. Ez tulajdonképpen egy lukas rézcsavar, a luk mérete az, ami meghatározza a rajta átjutó gáz mennyiségét. Ha nem tudnád esetleg, azt is elmondom, hogy más lukméretű düzni kell földgázhoz és pébéhez. Elvben használhatod a földgázüzemű tűzhelyedet palackos gázzal is (persze nyomáscsökkentővel), viszont ha nem cseréled ki a porlasztókat, baromira fog kormolni, és gazdaságtalan is lesz. 

A fúvóka kivételéhez lehetőleg megfelelő méretű villás-, vagy csillagkulcsot, esetleg dugókulcsot - helytelenül krovakulcsot (KROm- VAnadium)- használj, hogy ne tedd tönkre.


  Ez itt ekkora, kb átlagos méret tűzhelyeknél. A telefont viszonyításképp hagytam elől, amúgy ezt használom. Engem nem ragadott magával a lelketlen, Janus arcú technológia :) .


Loptam neked egy képet, hogy jól meg tudd nézni :)


 Naszóval van ebben ugye egy luk. Ez pedig néhanap elkoszolódik, mert a gázhálózat az nem egy steril, pormentes valami, plusz, mikor bekötik a tűzhelyet, vagy épp változtatnak a hálózaton, akkor is kerülhet be szennyeződés, ami ugye a felhasználási végponton fog hiba formájában jelentkezni. (Bezzeg a nyomorult gázóra az nem áll meg a portól... )  Ilyenkor ki kell szedni, és ki kell takarítani. Ez a lukmérettől függően történhet varrótűvel, drótkeféből kihúzott szállal, széttekert biciklibowden szállal, karbitisztítóval- mint a képen-, pici spirálfúróval- igen, nekem 0.1 -es fúróm is van, mert felkészült vagyok :D-, esetleg vizes vagy mosogatószeres áztatással, vagy akár ultrahangos tisztítással is, bár ez már azért erős és kissé sznob túlzás. Arra figyelj, hogy ne legyél vele agresszív, ne ess neki pl kés hegyével, mert rézből van. Ha kitágítod a lukat, máglya lehet a sütődből, ami ugye jó lenne, de úgyse fér bele egy ökör, és, hacsak nem vagy filigrán bakfis, akkor még egy üsző sem :)
 (Amelyik csaj ezt megértette, attól elnézést kérek :->)

Takarítás után lehet visszakulcsolni a helyére. Mielőtt visszateszed, nyomj ki egy "falat" gázt a csőből, hogy az esetleg benn lévő szennyeződés kijöjjön. Simán, mintha be akarnád röffenteni a sütőt, benyomod a gombot és tekersz picit rajta. Egy másodperc, egy szisszenés, úgyis meglepődsz majd és elengeded! 
! ! ! Ha esetleg azonnal szikrázós- önbegyújtós a szerkezeted, ezt NE csináld meg! ! !
A visszahelyezéskor szorosan, de érzéssel húzd meg a fúvókát a helyén, nehogy megtépd a menetet! 

Ha magát az égőt is ki akarnád takarítani "egy füst alatt", ahhoz először szedd le az égésbiztosítót. Itt csavaros rögzítésű. Egyébként, ha szép kék lánggal ég, akkor valószínű, hogy tiszta. Ha sárgás- pirosas a láng, az koszt jelez. 


 Már mondtam, de újra: az égésbiztosító vezetékével óvatosan bánj! Bár nem szorosan, de az égésbiztosítóhoz kapcsolódik az alábbi bejegyzésem: Égésbiztosító ellenőrzés


 Ez maga a sütőégő. Nem egyéb, mint két formára préselt majd összefogatott lemez.


Ennyi kosz volt csak benne, ez kb semmi. Egyébként, ha szükségét érzed, nyugodtan kimoshatod vízzel, nem árt neki, de azért a munka végeztével, összerakott állapotban pár percig melegítsd majd.

gáztűzhely

Ha összeraktad a szerkezetet, akkor lehet kipróbálni. Szépen begyújtod, és figyeled, hogy a tekerőgombbal lehet-e szabályozni. Ha változik a láng, és takarékon sem alszik ki, akkor minden oké. Ha nem vagy elégedett, most van itt az ideje, hogy megpróbáld manipulálni a levegőállító lemezkét. 

Ehhez állítsd takarékra a tekerőt, és próbáld óvatosan nyitni vagy zárni a lemezt. Ha megvan a stabil takarékláng, zárd el a sütőt, és húzd meg a csavart. Elképzelhető, hogy az égő már felmelegedett, vigyázz a kezedre! Amúgy teljesen 'lezárt' lemeznél kb jónak kell lennie, de ezt csak úgy mondom :)



Valami ilyesmi nálam a nagy gáz,


Ilyen meg a pici :) Takarékon előfordulhat, hogy nem folyamatosan ég az összes kis lidércfény, ez normális, amennyiben csak pár pillanatig tart.

 Gázfőzőlap

 Ha már ilyen frankón megszakértettük a sütőt, akkor nem okozhat gondot a felső rész sem. Fent ugye vannak a nagy fekete placsnik, alattuk meg fényes koronák, azok alatt meg kosz, ami alatt figyelnek a fúvókák. Ezekből áll a főzőlap :)



 Ha gondok vannak, először is a lángelosztót vizsgáljuk majd takarítsuk. Ehhez használhatunk zsíroldót, melegvizes mosógatószeres áztatással egybekötött sikamikázást, esetleg fúrógépbe fogható körkefét vagy fazékkefét. Ha nincs rendesen a helyén, problémát okoz, mintahogy az is, ha a rovátkák közé lerakódik a kosz! 


 Ha ez rendben, következhet a fúvóka. Legtöbbször maga a háziasszony dugítja el itt a düznit, méghozzá takarításkor, ugyanis a takarítóanyag belefolyik a lukba. Hiába na, a pokol is jó szándékkal van kikövezve XD
Ebben az esetben a sütőnél leírt módon szereljük ki- itt csak dugókulccsal vagy csőkulccsal lehetséges- majd tisztítsuk és rakjuk össze. Legrosszabb esetben megkísérelhetjük, hogy fentről, kiszedés nélkül piszkálunk bele, de ilyenkor a koszt visszatoljuk a rendszerbe, ami azért nem olyan nagyon jó dolog. 

Remélem egyértelmű és hasznos segítség lesz ez mind a múmiáknak, mind a többi pár még élőnek  :) 

Jó takarítást, sok sikert! :)

Tartalomjegyzék


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése