2015. január 13., kedd

Ha nem kapcsol a távkapcsoló...

...mellébeszélés...
Hála az okostelefonoknak ma már csak keveseket fenyeget az a veszély, hogy a kezük hozzánőljön a távkapcsolójukhoz :) Cserébe persze van sok napot nem látó görbe hátú telefonb@sztató...
Ennek ellenére még ma is sokat használjuk őket- legalábbis míg fel nem taláják a gondolatvezérelt tévét...

...problémaleírás...
Felteszem mindenkinek ismerős az a helyzet, hogy a távirányító nehezen kapcsolja a távirányított készüléket. Legtöbb esetben ez a kapcsoló végét jelenti, mert az "átlagos" felhasználó túl- hogy is mondjam :)- informálatlan, ezért, ha nehéz a kapcsolás, akkor erősebben nyomja a gombot. Amíg még lehet nyomni XD Aztán meg nyomhatjuk :D

...miért és hogyan...
Nos, a távkütyük nem bonyolult dolgok. Van bennük egy elektromos panel, amin érintkezők vannak, és egy gumilap, amin az érintkezők összezárásához szükséges gombok vannak- általában grafitozott gombokat alkalmaznak és aranyozott érintkezőket (Azért aranyozottakat, mert az arany nem igazán oxidálódik- ezért drága).. 
Tehát a grafitos gombot hozzápréseljük csecse kezünkkel az aranyos érintkezőhöz, miáltal a szabad töltéshordozók- az elektronok- áthaladnak. Ennyit elég tudnod :D

A problémát az okozza- amennyiben az elemek jók az egységben!!!- , hogy idővel behatolnak mindenféle orv szennyeződések a kontaktokhoz. Ezt pár perc alatt lehet orvosolni, mutatom hogyan!

Alanyunk egy DVD távnyüszi. Ím:
 Először is próbáljunk elemet cserélni! Ha ez nem hoz megnyugtató megoldást a problémára, kapjuk szét a távirányítót. Amennyiben csavarok tartják össze, a hátoldalon és az elemtartóban találjuk őket. Ebben speciel nincsenek csavarok, pedig felkészültem rájuk :)
A szétszereléshez használjuk körmünket, vagy, ha az gyenge vagy lerágtuk, akkor egy erősebb pengéjű kést- óvatosan. 

Műanyag karmok tartják csak össze, ha egy helyen sikerül szétnyitnunk annyira, hogy a résbe beférjen bankkártyánk- mivel másra úgysem jó :)- azzal nyissuk fel körbehaladva! 
- azért az aktív bankkártyát ne tegyük tönkre! 

 Itt- ahová mutatok a csavarnyúzóval- kosz van az érintkezőn. A kép elég gyenge, mert még mindig nem akadt oly lelkes és kedves olvasó, aki  megajándékozott volna egy normális képrögzítő eszközzel :)

Kell pár fültisztító pamacs. A használt nem lesz jó!

 Meg kellene kontaktustisztító spray. Legjobb tudomásom szerint ezt a szót még nem magyarosították- tuk, de mivel a magyar egy élő nyelv és a használói alakítják, én azt mondom: kontaktustisztító permet.
Kb egy ezres egy palackkal, de ha nincs, nem baj. Ezért ne nyiss gyémántbányát, megteszi a színezetlen arcszesz, pálinka, vagy tiszta alkohol is. Ugyanolyan hatásos, és némely pálinka ugyanolyan büdös is :)
 Mivel én burzsuj vagyok, van kontaktustisztító permetem -is. 
Azért a gyémántbányába betársulnék- van csákányom!
 Nyomjunk szert a panelra, vagy mártsuk a pamacsot a pálinkába és óvatosan, az óra járásával megegyező köröket leírva takarítsuk meg az érintkezőket balról jobbra, fentről lefelé, éjfélkor egy keresztútnál. 
Utána csókoljunk meg egy szűzlányt!  
Vagy dörgöljük és kész- mármint az érintkezőket :).

 Ha úgy gondoljuk -és a szűzlány sem ellenkezik- ismételjük mg a folyamatot. 
Már amíg elég tisztának nem érezzük a panelt...
 Ne féljünk megtakarítani a grafitos érintkezőket a gumilapon, valamint a távirányító előlapját!

 Ha, helyesebben amikor végeztünk a procedúrával, tegyük a gumilapot az előlapba, és pattintsuk össze a távketyerét. Namost akinek van kamerás mobilja- tehát rajtam kívül mindenki- az kipróbálhatja a készülék működését úgy, hogy a kamera felé irányítja és rányom egy gombra. Ezek ugyanis látják az infravörös  fényt. 

Itt a bizonyíték:

 Ilyen szép ibolyás színe van, mikor működik a szerkezet :)-már kamerán keresztül, nem szabad szemmel :)


 Végzetül javaslom, hogy elektromos időnyelő gépeink helyett töltsünk több időt gyermekeinkkel, szeretteinkkel és szeretett velünk élő kisállatainkkal.

 Uff. Beszéltem.

Tartalomjegyzék

Zenék

2 megjegyzés: